Regelverk

Dykkemedisin.no

ET NETTSTED FOR DYKKELEGER

Innledning

 

Myndighetene har regulert dykking i disse fire hovedkategoriene:

 

Fritidsdykking

 

Forskrift om Tryggleik ved Sportsdykking er varslet revidert i mange år. Forskriften pålegger i §8 at" Kandidaten skal kunne symje og skal gjennomgå legeundersøking før dykkinga tek til." Det finnes ikke ytterligere myndighetskrav mht undersøkelsesomfang eller kompetansekrav til undersøkende lege (alle leger kan utstede helseerklæring for fritidsdykking). Skjema og veiledning er tilgjengelig på siden med skjema.

 

 

Innaskjærs yrkesdykking

 

Forskrift om utførelse av arbeid setter i §26-11 krav til at

 

 

Den som arbeidsgiver setter til å utføre arbeid under vann eller økt omgivende trykk, skal ha dykkerbevis som dekker den dykkeaktiviteten som skal utføres og ha gyldig helseerklæring.

 

I samme forskrifts §26-42 er det krav om at

 

 

Helseerklæring skal utstedes av godkjent dykkerlege. Slik helseerklæring er gyldig i ett år. Arbeidstaker som ved legeundersøkelse viser seg å ha sykdom eller skade som øker risiko for ulykke eller helsefarer ved dykkeoperasjoner, skal ikke benyttes til slikt arbeid. Arbeidsgiver kan kreve at dykker skal fremstille seg til ny legeundersøkelse når arbeidsgiveren eller dykkeren erfarer helsesvikt som kan ha betydning for dykkerens helse eller evnen til å ivareta egen og andres sikkerhet.

 

Helsetilsynet har utgitt retningslinjer for disse helseundersøkelsene. Undersøkelsen er altså gyldig i ett år og kan kun gjøres av godkjente dykkeleger - se avsnittet under. Det benyttes særskilt skjema.

 

Det er ikke etablert et formelt klageinstitutt for dykkere som blir nektet helseerklæring for innaskjærs dykking. , Lege som mener at helsekravene ikke er oppfylt skal utstede udyktighetserklæring (sende kopi til Høgskolen i Bergen/Dykkerutdanningen). Dykkeren bør informeres om at han kan framstille seg for annen dykkerlege hvis han/hun er uenig i avgjørelsen. Arbeidstilsynet har ikke etablert noe klageinstitutt som på forvaltningsnivå kan fatte overprøvende vedtak - jeg kjenner ikke til noen kjennelser fra dykkerlege som har blitt prøvet av Arbeidstilsynet.

 

Når det gjelder førstehjelpsutstyr for innaskjærs dykking så anbefaler jeg at du følger anbefalingene i dette skrivet. Anbefalingene i skrivet er formalisert som Tillegg 2 til NORSK Standard U103.

 

 

Off-shore dykking

 

"Forskrift om helsekrav for personer i arbeid på innretninger i petroleumsvirksomheten til havs" setter krav om gyldig helseerklæring for arbeidstakere i petroleumsvirksomheten. Forskriften spesifiserer helseundersøkelsens omfang, gyldighetstid og hvem som kan utstede helseerklæring. Den anviser særkrav for dykkere. Det ble i 2011 laget en egen veiledning for helseundersøkelse av arbeidstakere i petroleumsvirksomheten, men for dykkere gjelder stadig Helsetilsynets retningslinjer publisert i 2000. Helsedirektoratet har laget utkast til ny veiledning som er sendt på høring med høringsfrist 30.8.2014. Helseundersøkelsen skal gjennomføres årlig. Det benyttes særskilte skjema.

 

Hvis legen mener at helsekrav ikke er oppfylt skal han/hun opplyse dykkeren om retten til å søke Fylkesmannen (Rogaland) om dispensasjon fra helsekravene. Ved avslag på dispensasjon kan dykkeren klage på vedtaket og få klagesaken endelig avgjort av en egen klagenemnd.

 

 

Godkjenning av dykkeleger

 

Fylkesmannen i Rogaland, Helse og sosialavdelinga godkjenner leger som skal utstede helseerklæring for yrkesdykkere - både in-shore og off-shore. Fylkesmannen i Rogaland har en egen side for off-shore helsetjeneste (ihvis denne linken er død så søk etter "Petroleumsverksemda") hvor det finnes en oppdatert liste over godkjente dykkeleger. Du kan laste ned listen (ajour per Juli 2014), men du bør besøke siden til Fylkesmannen i Rogaland for å hente den til enhver tid oppdaterte listen.

 

For å bli godkjent som dykkerlege må du gå et godkjent kurs. Det var en overgangsordning fram til 1.1.2014 hvor leger som hadde en godkjenning som dykkerlege fra tidligere kunne få denne overført, men fra 1.1.2014 må alle "nye" dykkerleger gjennomgå grunnkurs. For å bli godkjent dykkerlege må man også være godkjent petroleumslege. Det er ikke bestemt om kurs i petroleumsmedisin må gjennomføres før man kan gjennomføre kurs i dykkemedisin, men jeg forventer at det vil være mulighet til å gjennomføre kurset i dykkemedisin først. Uansett vil man ikke bli godkjent som dykkerlege av Fylkesmannen i Rogaland før kurs i petroleumsmedisin er gjennomført og bestått.

 

I Norge arrangerer Forsvaret (FSAN/UVB Dykkerlegens kontor) kurs to ganger årlig. Kurset er godkjent av Helsedirektoratet som kvalifiserende for nye dykkerleger. For å opprettholde godkjenning må man delta på oppdateringskurs i dykkemedisin hvert 3. år. FSAN/UVB Dykkerlegens kontor har søkt Helsedirektoratet om godkjenning for å gjennomføre et oppdateringskurs høsten 2014. Per mai 2014 er det ikke innvilget godkjenning for oppdateringskurs for dykkerleger. Etter gjennomført "grunnkurs" i dykkemedisin kan man søke Fylkesmannen i Rogaland/Helsetilsynet i Rogaland om godkjenning.